Höstens Östgötadagar 2023 på Skeda loge

2-3 september är det höstens Östgötadagar 2023, på Skeda loge har vi öppet kl 10-16 båda dagarna.

Skeda loge hittar du mellan Slaka och Skeda precis vid avtagsvägen mot Sturefors, söder om Linköping. Detaljerad vägbeskrivning på Google Maps.

Utställare

I år erbjuder vi, precis som vanligt på en hel radda utställare och evenemang:

  • Niklas Storm Photography – Shinrin-yoku. Premiär för fotoboken och fotoutställningen Shinrin-yoku (skogsbad).
  • Eknäs design – egendesignade trämöbler och inredning.
  • Vickra – trähantverk och möbler.
  • Christer Törnkvist – Skogsrädd. Premiär för fotoutställningen Skogsrädd.
  • Helena Andreasson – Papiermaché, skulptur, återbruk och målning.
  • Josefin Svednell – Smycken av vinyl(skivor) mm.
  • På Stinas vis – Handarbeten i tyg.
  • Atelje Norlin – Återbruk, konstverk, sömnad, möbelrenovering.
  • Logens loppis – På loftet har vår loppis öppet.

Mer detaljerade beskrivningar av utställarna och utställningarna hittar du nedan.

 

Niklas Storm – Shinrin-yoku

I en värld som blir allt hårdare och där vi de senaste åren drabbats av flera världsomspännande kriser som pandemi, krig, ekonomiska problem och där inte minst klimat- och miljöproblem påverkar alla, har det blivit allt viktigare att hitta sätt att må bra. I Japan skapade man på 80-talet det man kallade skogsbad, Shinrin-yoku, för att hantera stress i arbetslivet, men det fungerar precis lika bra för att må bra även med andra stressfaktorer.

Boken och utställningen är resultatet av Niklas besök och funderingar i olika skogar under de senaste två åren. Mestadels i närområdet runt bostaden men också så långt bort som Mgahinga-berget bland Ugandas dimhöljda Virungaberg.

Niklas storm är internationellt prisbelönt konstfotograf med kameran som duk och naturens former och färger som pensel. Bilderna visas i böcker, utställningar och på nätet.

Driver Galleri FOTOverket som framförallt visar fotoutställningar men också annan konst och FOTOverket som är en print- och ramstudio där fokus ligger på Fine Art prints för utställningar och för fotografer som vill leverera högkvalitativa printar till sina kunder.

Bor mitt i naturen i Arnebo söder om Linköping.

https://niklastorm.com/sv/
@niklastorm
Facebook

Christer  Törnkvist – Skogsrädd

Jag är SKOGSRÄDD. Det är ingen rädsla man får av sig själv, det är något som ärvs. I mitt fall av min mamma. Hon berättade om att det fanns fula gubbar i skogen som kunde röva bort mig. En morbror hade en sagobok om en pojke som gick in i skogen. Där fanns dom mest fasansfulla varelser. Jag såg bilderna i boken vid varje besök och förstod det måste var en verklighet.

Skogsrädd är ett personligt verk jag hållit på med sedan innan pandemin, om nu det fanns en sådan tid. Jag har använt en enkel Diana kamera med plastlins och en blixt för att kunna dokumentera det jag ser runt mig. För att bilderna skall bli ett avtryck och representera det jag kände och upplevde har jag gjort dom med fotopolymergravyr på ett tjockt papper i en handdriven tryckpress. En efter en har bladen kommit ut ur tryckpressen. Bilden har den ton av svartblått sken som det var i skogens bleka ljus.

https://chto.se
@christer_tornkvist

Helena Andreasson – Papiermaché, skulptur, återbruk och målning

Mitt skapande drivs av lust, passion och nyfikenhet.  Jag använder tomburkar, kartong, tidningar, äggskal m.m.  Jag inspireras mycket från alla kulturer jag besökt såsom Mexiko, Indien och Västafrika.

Alla skulpturer är gjorda av returpapper. Jag gör en papperslera av strimlade sekretesspapper från mitt kontor. Stommen är ofta en burk eller flaska. Jag målar dem med akrylfärger och avslutar med lack. Figurerna växer fram under arbetets gång. Jag gillar att jobba intuitivt och låta uttrycken växa fram under skapandets gång. 

Mina skulpturer speglar mig själv och mitt sinnelag, de är färgstarka men melankoliska.

När jag målar på duk blir det ofta helt abstrakt eller abstrakt figurativt. Jag gillar att blanda akrylfärger med kritor, kol, pennor och collage. Kul att experimentera.

Är du sugen på att skapa själv kan du kolla in min blogg där jag delar med mig av bilder och beskrivningar så att du själv kan komma igång att skapa.

 Jag har min ateljé i Rottne men bor i Växjö.

Är medlem i Svenska konstnärsförbundet och i Växjö konstrunda.

www.hemgjord.blogspot.se
Instagramkontot är jag mest aktiv på. @Hemgjord_DIY
Facebook Hemgjord
Finns även på www.konst.se/helena-andreasson

Christina Kennås – På Stinas vis

Kreativ, påhittig, verksam, gillar färg och form. Har under åren haft många olika hobby men handarbete har alltid funnits och aldrig bytts ut.

När jag upptäckte quiltvärlden för mer än tio år sedan och insåg vilka möjligheter som fanns där började mitt äventyr. Det som kommer från min symaskin är både stort och smått. Täcken, kuddar, löpare, dukar, underlägg, nessesärer, väskor och många olika förvaringar.

Facebook

Sofia Norlin – Ateljé Norlin

Jag älskar färg, form och stilblandningar- oavsett om det gäller en målning eller en möbel. Jag använder gärna mig gärna av klassiska mönster från kända designer för att ge vardagsföremål lite mer plats i hemmet.

När jag renoverar möbler letar jag främst bland de saker andra tänkt slänga- ju sämre skick ju roligare! Jag gillar känslan när en möbel återigen får liv, att få vårda det hantverk som gjorts av någon före mig och slutligen ge det en personlig prägling.

Att göra sånt som tar plats, skiljer sig från allt annat i hemmet och riktigt säger -“Här är jag!” Beskriver nog bäst det jag gör. Jag gör en del beställningsarbeten och tar gärna emot förfrågningar.

Jag kommer även sälja strumpor och filtar stickade till förmån för Filippa Fonden. Mer information kommer finnas på plats.

@AteljeNorlin